SZARVASGOMBÁS PATÉ
Gombát gombával!
Tudtad, hogy a híres francia pasztának, a paténak gombából elkészíthető változata is van? Az élvezetek csak fokozódnak, ha a keverékben a gomba mellett a szarvasgomba is megjelenik.
A szarvasomba íze rendkívül intenzív, ezért – és nem csak az ára miatt –használnak belőle keveset az ételekben. A Szarvasgomba Paté különleges zamatát éppen ezért a szarvasgomba és a csiperkegomba kombinációja teszi fenségessé. A határozottan erdő illatú üvegcsében valami szokatlan, soha nem kóstolt krém rejtőzik, az egészen apróra darabolt gombák kellemesen roppannak a fogunk alatt, és az íz felismerhetően gomba, de valami, a hétköznapitól egészen eltérő hangszerelésben. Ezt a különleges hangzást a szarvasgomba adja hozzá az átlagos csiperkeszólamhoz.
Az olajos, kenhető állagú paté remekül társítható főtt tésztákkal, széles metélttel, masni tésztával, orsótésztával. A Szarvasgombás patét a tésztával és egy kevés tejszínnel összeforgatva percek alatt csodás vacsorával kápráztathatjuk el vendégeinket. Pirítósra kenve vagy a húsokhoz tálalva nagyon finom. Sajttálak mellé is kínálhatjuk mártogatósnak. Sütést, főzést nem igényel.
VARGÁNYA GOMBÁS PATÉ
A pâté francia műfaj, a pástétomok családjának tagja. A hagyományos pástétomok általában húsokból készülnek, de a modern konyha természetesen feltalálta a zöldséges változatokat is.
A Vargánya gombás pâté krémes állagú, de kissé darabos, jól kenhető, és erősen érződik belőle a vargányaillat.
Használhatjuk pirítósra kenve, tésztaszószok alkotó elemeként, levesbe keverve, húsok mellé mártásnak, esetleg mártogatósnak zöldségek, sajtok mellé.
SZARVASGOMBÁS PADLIZSÁN PATÉ
Mediterrán mámor.
Tudtad, hogy padlizsánból is készülhet paté? Hogy nem csak Erdélyben, de az arab térségben is a padlizsánkrém az egyik legnépszerűbb étel?
A Szarvasgombás Padlizsán Paté illata a grillrácson sült zöldségekben bővelkedő nyári esték hangulatát idézi fel. De ott érzed benne a szarvasgomba összetéveszthetetlen aromáját is. A kétféle markáns összetevő keveredése igazi ízorgiát eredményez. Ha kinyitod az üveget, láthatod a magokat, mint egy jó kis házi, nagymama készítette padlizsánkrémben, és vöröses színéből kitalálhatod, hogy most még paradicsom is került bele, csak fokozva az ízeket. Ha megkóstolod, a padlizsán olajos állagáról azonnal ráismersz a megszokott, a füstös ízre, amely teljesen betölti a szájüreget, és a kellemesen pikáns, enyhén hagymás aroma nem tűnik el később sem.
Tálald friss házi kenyérrel, de kínálhatod bruschettán, vagy bármilyen vendégváró, fogadófalatkán, szendvicsen. Ha a padlizsánkrém közel-keleti változatait akarod felidézni, pitát is adhatsz mellé. Mint a hagyományos paté, keverheted főtt tésztákhoz, gnocchihoz, megtöltheted vele akár a cannellonit is, de teheted zöldségekbe töltelékül, sajttálakra, vagy grillen sült húsok, steakek ízletes kísérőjévé is teheted.
CHILI PICKLE
Erős, de nem méreg!
Csípős savanyúság
Szereted, ha szinte lángra gyullad a torkod? Ha a nehéz, fűszeres ételeket savanyú ízekkel ellensúlyozhatod? A Chili pickle ezekre az esetekre való...
A chilipaprika önmagában csak erős. De ha darabosra őrlik, mustármagot, római köményt, kurkumát tartalmazó olajban keverik el, és ecetsavval, citromlével savanyítják, olyan pikáns elegy keletkezik, amely nagyon sok étel mellett megállja a helyét.
A Chili pickle természetesen elsősorban a grillezett vagy tepsiben sült húsok, oldalasok, csülkök, erős steak-ek méltó partnere, de hamburgerekbe vagy meleg szendvicsekbe is jól illik. Minden úgynevezett nehéz ételt, akár még egy bundás kenyeret is könnyebbé tesz. Sült kolbász, debreceni mellett legalább olyan jó, mint a sokszor egyhangú mustár. Hidegtálakon, pástétomokhoz, sajtokhoz kínálva jól teljesít. Pizzákon is remek feltét.
Hidegen és melegen egyaránt használható, sütést vagy főzést nem igényel.