Rólunk

Miért éppen szarvasgomba?

Keksz Zsolt vagyok és szarvasgomba „rajongó”! Fiatal koromban évekig jártam hátizsákkal a világot Skandináviától Spanyolországig. Bebarangoltam Európát és közben sok mindent láttam, kóstoltam. Gyönyörködtem a piacok választékában, és rengeteg érdekes élelmiszert, fűszert kipróbáltam. Beszélgettem helyi termelőkkel, és rájöttem, hogy ugyanazt az élményt, amit ezeken a helyeken kaptam, szeretném hazahozni Magyarországra. Ahogy az apró üvegcsét is, amit Velencében vettem nagyon drágán, pedig „csak” szarvasgomba volt benne. Az pedig van a Bükkben is…hát így kezdődött.

 

A szarvasgomba Magyarországon

Magyarországon több ezer gomba fajtát lehet találni. Sokan talán nem is tudják, hogy itthon is van szarvasgomba, nemcsak Franciaországban vagy Olaszországban. Az 1800-as években mázsaszám vitték a bécsi piacra. Magyarország ebből a szempontból is nagyhatalomnak számított, de most is terem bőven! Németországban például kevesebb a szarvasgomba, mint nálunk, pedig ott sokkal nagyobb kiterjedésű erdők találhatóak.

A '70-es, '80-as évekig volt Magyarországon is kultúrája a gombának, sokan járták az erdőket-mezőket és gyűjtöttek gombát. A gombához értő és gombát gyűjtő falusi emberek rétege viszont egyre jobban szűkül, emellett pedig Európa egyik legerősebb gomba-rendelete a miénk.

Magyarországon legalább negyven szarvasgomba faj van jelen, és abból nyolc ténylegesen fogyasztható. Az előző rendszerben luxus terméknek számított és nem volt boltokban elérhető. A rendszerváltás után kezdtek el foglalkozni a szarvasgombával, de a gombászok nagy része elsősorban a piacon értékesítette az összegyűjtött termést. Őket nem igazán a gasztronómia fogta meg, mi viszont elsősorban erre fókuszálunk.

 

Szarvasgomba vadászat kereső kutyákkal

Korábban disznóval keresték a szarvasgombát, ennek viszont sok elveszített ujjperc volt az ára….a disznó ugyanis azért találja meg a gombát, mert meg akarja enni. Éppen ezért egy ideje már kutyákkal keresnek, mivel nekik kedvtelés, játék és egyben fegyelmezett munka a szarvasgomba-vadászat.

A szarvasgomba kereső kutyák egy speciális kiképzést és vizsgát követően válhatnak „profikká”. Úgy trenírozzák őket, hogy ne ijedjenek meg a vadászpuska hangjától, és ha meghallja a vezényszót, ne figyeljen semmi másra, csak a feladatra koncentráljon. A kutyának külön le kell vizsgáznia (ahol öt gombát kell megtalálnia), és ha sikeresen vizsgázott, szarvasgomba kereső kutya lesz. Az erdészet által meghirdetett, bérelhető erdő-területeken vizsgázott kutyákkal, vizsgázott személyek gyűjthetnek, és gyűjtési naplót kell vezetni. Ha átminősítik a helyet erdőgazdálkodásból szarvasgomba-ültetvénnyé, akkor körbe lehet keríteni.

A gomba illata egyébként annyira erős, hogy nem jelent problémát kiszagolni, viszont sokat számít a kutya természete, a harapása (ha netalán beleharapna). Ha véletlenül belekapar a gombába, az mindjárt másodosztályúvá csökkenti az értékét, és ez alkalmanként több száz euró különbséget is jelenthet. Egy kiképzett kutya ára megközelítőleg 1,5 millió forint.

  

Az indulás

2008 óta gyűjtöm a szarvasgombát, Egerben 2010-ben kezdtük el az értékesítést, amikor őstermelőként meghívást kaptam a kézműves vásárba. A friss szarvasgomba iránt hatalmas volt az érdeklődés. Kétféle termékkel készültünk: szárított vargányát és szarvasgombát összevágtunk, felöntöttük olajjal és szarvasgombás olajként árultuk. Ezek voltak az első termékeink. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy azt gondoltam, miért ne próbáljunk mást is? Így lettek édes-csípős szószok, majd bővült a szarvasgombás kínálat és föld feletti erdei gombákból szárítmányokkal, fűszersókkal készítettük el az új termékeket.

 

Díjak, elismerések

Több termékünk megkapta „Bükki nemzeti parki termék” és a Nemzeti Park termék védjegyét, kiállítások „kiváló áru” elismeréseit. Limitált példányban készítettünk rebarbarás eperlekvárt, amely nagyon jól kiemeli egymás ízét. A mi vállalkozásunkhoz volt köthető egy egyedi recept, a Homoki Szarvasgombás Sárgadinnyelekvár is.

 

Célunk, hogy minőségi élelmiszert kínáljunk a gasztronómiára igényes vevőknek. A szarvasgomba nem a gazdagoké, a szarvasgomba mindenkié, aki értékeli az ízeket! Egyben kiváló ajándéktárgyak is, kortól, nemtől függetlenül. A megszokott, unalmas ajándékkínálat mellé egyedi, gasztronómiai értékkel rendelkező ajándékötletet kínálunk cégeknek, végfelhasználóknak, delikátesz üzletláncoknak, vagy éttermeknek egyaránt.