Szarvasgomba hírek

Francia szarvasgombamárka
24
Jan

A franciaországi Vaucluse megyében öt szarvasgomba-termesztő nemrégiben létrehozta az első közös szarvasgombamárkát. A Le Diamant Noir du Vaucluse (Vaucluse fekete gyémántja) márka szavatolja a szarvasgomba francia eredetét, frissességét és növényvédőszer-mentességét.

Dokumentumfilm az olasz szarvasgomba vadászat tradíciójáról
14
Jan

A Truffle Hunters az egyik legformabontóbb dokumentumfilm a közelmúltból. Persze ez már a készítők miatt egyértelmű kell, hogy legyen: a film rendezői az elsősorban fotóművészként ismert Michael Dweck és operatőr alkotótársa, Gregory Kershaw, producere pedig az elmúlt években felkapottá vált olasz filmes, Luca Guadagnino (Szólíts a neveden, Vakító napfényben). 

Kulturális világörökség lett a szarvasgomba-vadászat
26
Dec

Nyolc éve kezdtek kampányolni a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként való elismerése mellett.

Felvette az olaszországi szarvasgomba-vadászat hagyományát a szellemi kulturális örökségek listájára év végén az UNESCO párizsi tanácskozása, írta az MTI.

Szarvasgombát fogyaszt két madárfaj
06
Dec

A Patagóniában honos és endemikus fajok esetében kiderült, hogy előszeretettel eszik a föld alatt élő szarvasgombákat, így azok terjesztésében is létfontosságú a szerepük.

A világon több száz különféle szarvasgomba létezik, a legtöbb fajuk csupán abban emlékeztet a méregdrága ínyencségre, hogy a föld alatt nő, és illatával válik vonzóvá a fogyasztói számára. Azonban az mindegyik szarvasgomba számára fontos, hogy szaporodni tudjon, vagyis, hogy valami állat, eddigi ismereteink szerint emlős, terjeszteni tudja a spóráit. Nemrégiben azonban madarakat is találtak, amelyek a szarvasgombák fogyasztói, és szaporítói.

Aranyáron mérik a magyar föld kincsét: egyre több terem belőle az országban
11
Okt

Ki hinné, hogy a klímaváltozásnak akár pozitív hozadéka is lehet? Pedig így van, ugyanis egyre jobban elterjed a drága isztriai szarvasgomba a Dunántúlon, ami az enyhébb teleket szereti szemben a nálunk őshonos nyári szarvasgombával.

14
Nov

 

A szarvasgombák magyarországi termesztésének termőhelyi feltételei

 

A tapasztalatok szerint a Tuberek -14°C-t is kibírnak, ha az nem tartós. A hótakaró pedig enyhíti a talaj átfagyását, éppen csak a gomba keresését nehezíti meg. Tudni kell ugyanis, hogy a Tuber melanosporum érési ideje november végétől március elejéig, míg a Tuber uncinatumé szeptember közepétől november végéig tart. a Tuber melanosporum keresését tehát nálunk megnehezítheti az esetleges hótakaró.

14
Nov

 

Egyre többen keresik a szarvasgombát, amelynek egyes ritka fajának kilójáért több százezer forintot is adnak.

 

Az egyik legjobb szarvasgombatermő vidék Magyarországon az Ormánságban van, Sellye közelében, a horvát határtól nem messze.

14
Nov

 

Kik gyűjthetnek szarvasgombát?

Elvégezte a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó oktatásra jelentkező szervezetek akkreditációját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), november 30-ától négy szervezet tarthat majd képzést.

 

14
Nov

 

Dr. Dula Bence (borász, kertészmérnök, talajtani szakmérnök) érdekes és dinamikus előadását halgathattuk végig.

 

Az I. Közép-Európai Szarvasgombász Konferencia második napján, 2005 szeptemberében, a szarvasgomba típusokhoz illeszthető borokról.

 

Egy kis ízelítő az egykori egri hegybíró előadásából:

 

12
Nov

 

 

Nem lehet egyértelmű választ adni a kérdésre. A szarvasgomba ára az alábbiaktól függ:

 

a szarvasgomba érettsége, az időpont, amikor a szarvasgombát begyűjtötték, milyen fajta szarvasgombáról van szó,
mekkora szarvasgomba mennyiségről, milyen szarvasgomba minőségről* (első- másod, vagy harmadosztályú – mennyire ép/tökéletes), de meghatározza az adott idény termékenysége (aszályos év volt-e), hogy mekkora a kínálat a piacon. Nem minősül konkrét ajánlatnak (ehhez írjon emailt), de nagyjából az alábbi árakon számítják a szarvasgombát, kg-onként: