Szarvasgomba hírek

2016.11.14 13:39

 

A szarvasgombák magyarországi termesztésének termőhelyi feltételei

 

A tapasztalatok szerint a Tuberek -14°C-t is kibírnak, ha az nem tartós. A hótakaró pedig enyhíti a talaj átfagyását, éppen csak a gomba keresését nehezíti meg. Tudni kell ugyanis, hogy a Tuber melanosporum érési ideje november végétől március elejéig, míg a Tuber uncinatumé szeptember közepétől november végéig tart. a Tuber melanosporum keresését tehát nálunk megnehezítheti az esetleges hótakaró.

2016.11.14 13:32

 

Egyre többen keresik a szarvasgombát, amelynek egyes ritka fajának kilójáért több százezer forintot is adnak.

 

Az egyik legjobb szarvasgombatermő vidék Magyarországon az Ormánságban van, Sellye közelében, a horvát határtól nem messze.

2016.11.14 13:26

 

Kik gyűjthetnek szarvasgombát?

Elvégezte a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó oktatásra jelentkező szervezetek akkreditációját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), november 30-ától négy szervezet tarthat majd képzést.

 

2016.11.14 10:54

 

Dr. Dula Bence (borász, kertészmérnök, talajtani szakmérnök) érdekes és dinamikus előadását halgathattuk végig.

 

Az I. Közép-Európai Szarvasgombász Konferencia második napján, 2005 szeptemberében, a szarvasgomba típusokhoz illeszthető borokról.

 

Egy kis ízelítő az egykori egri hegybíró előadásából:

 

2016.11.12 16:46

 

 

Nem lehet egyértelmű választ adni a kérdésre. A szarvasgomba ára az alábbiaktól függ:

 

a szarvasgomba érettsége, az időpont, amikor a szarvasgombát begyűjtötték, milyen fajta szarvasgombáról van szó,
mekkora szarvasgomba mennyiségről, milyen szarvasgomba minőségről* (első- másod, vagy harmadosztályú – mennyire ép/tökéletes), de meghatározza az adott idény termékenysége (aszályos év volt-e), hogy mekkora a kínálat a piacon. Nem minősül konkrét ajánlatnak (ehhez írjon emailt), de nagyjából az alábbi árakon számítják a szarvasgombát, kg-onként:

 

Webáruház készítés