Szarvasgomba hírek

Szarvasgomba ára

2016.11.12 16:46

 

 

Nem lehet egyértelmű választ adni a kérdésre. A szarvasgomba ára az alábbiaktól függ:

 

a szarvasgomba érettsége, az időpont, amikor a szarvasgombát begyűjtötték, milyen fajta szarvasgombáról van szó,
mekkora szarvasgomba mennyiségről, milyen szarvasgomba minőségről* (első- másod, vagy harmadosztályú – mennyire ép/tökéletes), de meghatározza az adott idény termékenysége (aszályos év volt-e), hogy mekkora a kínálat a piacon. Nem minősül konkrét ajánlatnak (ehhez írjon emailt), de nagyjából az alábbi árakon számítják a szarvasgombát, kg-onként:

 

Aestivum: 70-400 € / kg
Tuber macrosporum: 100-500 € / kg
Tuber brumale: 200-500 € / kg
Tuber magnatum: 300-3,500 € / kg

 

* Pl. a nyári szarvasgombát (Tuber aestivum) különféle osztályokba soroljuk.

Első osztályú szarvasgomba:
súly: 20g +
forma: szabálytalan alak,
illat: érett, jellegzetes
tökéletesség: felületi sérülés kismértékben megengedett.

Másodosztályú szarvasgomba:
súly: 5-20g
forma: szabálytalan alak,
tökéletesség: felületi sérülések, kártevők maradványai

Extra osztályú szarvasgomba:
súly: 30g +
forma: szabályos gömb alak,
illat: érett, jellegzetes
tökéletesség: felületi sérüléstől mentes.

Egy hír 2011-ből: "A szarvasgomba kilónkénti ára egyetlen hét alatt megduplázódott, eléri a 3000 €-t (919 ezer forintot). Ez a nagyobb darabokra vonatkozik, a kisebb méretű gombák kilója 2500 €-ba (766 ezer forintba) kerül. Az áremelkedés a kevés idei csapadéknak és a nagyobb keresletnek köszönhető, különösen az ázsiai régióból."

A toszkán San Miniato városában ebben a hónapban rendezik a hagyományos szarvasgomba-fesztivált. A városka arról híres, hogy 1954-ben itt találták a legnagyobb fehér szarvasgombát, amelynek tömege elérte a 2,52 kilogrammot. Egy olaszországi jótékonysági aukción egy dél-koreai borkritikus 105.000 €-t (32 millió forintot) fizetett tavaly egy 900 grammos fehér szarvasgombáért.

 

 

Eladó szarvagsomba?

Szarvasgomba vásárlás - tudnivalók

A jó szarvasgomba friss, kemény és illatos. Felszíne ép, nem rágta kukac, csiga, egér. A kiszemelt példányt vegyük kézbe, nyomkodjuk meg mindenhol, nincs-e neki puha része. Szinte minden gombának más az illata, sőt, egyazon gomba különböző oldalai közt is könnyű illateltéréseket találni. A fekete gombákon keressünk egy apró sérülést, ahol látszik a belseje. Az éretlen gomba belül teljesen fehér, az érettben barna vagy szürke csíkokban látszanak a spórák.

 

A sötét oldal - a gomba ára

A szarvasgomba drága, kevesen ismerik jól, nem csoda hát, hogy akad, aki mások tájékozatlanságát kihasználva akar sok pénzt keresni. Van, aki egy olcsó fajtát drága fajtának mond, van, aki csak annyit ír ki a pultra, hogy „szarvasgomba”, és van, aki rég kidobásra érett gombát árul. Ellenszerként ajánlhatjuk a gombaismeretet, az állandó, megbízható beszerzési források felderítését, valamint az alábbi néhány tanácsot:
Ne vegyünk olyan gombát, amelynek a fajtáját az eladóval együtt sem sikerült tisztázni. Ne érjük be azzal, hogy „szarvasgomba” vagy „francia szarvasgomba”: tudakoljuk meg a gomba latin nevét is!
győződjünk meg arról, hogy a mondott fajta terem-e az adott évszakban, valamint, hogy egyáltalán előfordul-e környékünkön! Francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) tán még sohasem járt magyar piacon, a nevével viszont annál többször találkozni.


Nagyon drága gombát csak akkor vegyünk, ha ismerjük az eladót is, és a gombát is.
ismeretlen helyen mindig csak kis mennyiségű gombát vegyünk;
tanuljuk meg megkülönböztetni a nagyon drága gombát a hasonló küllemű olcsótól!
Ismerjük fel a kínai szarvasgombát (Tuber indicum)!

Kívül lehet barna vagy fekete, a belseje csillogó fekete, márványos erezettel. Szeletelve igen dekoratív, de szinte alig van íze! Erős, kelkáposztára emlékeztető illata alapján könnyű lenne felismerni, ezért egyesek fokhagymával vagy szarvasgombaolajjal kezelik a felületét. A legolcsóbb gombák közé tartozik, de gyakran kínálják francia szarvasgomba helyett.