Receptek

Szarvasgombás burgonya gratin

 

Hozzávalók 2-4 nagy adaghoz 

  • 1 kg burgonya, 0,5 cm vastag karikákra vágva
  • 2 dl tejszín
  • 1 tojás 
  • Só, bors 
  • 30-40 gramm szarvasgomba 
  • 25 gramm parmezán sajt

A felkarikázott burgonyát majdnem megfőztük , aztán szépen egymás mellé kell rétegezni , miközben megszórjuk reszelt parmezánnal, reszelt szarvasgombával/szarvasgomba kaviárral, és még sózzuk is. És ezt kell aztán nyakon loccsintani a tejszínből, tojásból, sóból, borsból, parmezánból és szarvasgombából kikevert “lutyfusszal”. Ha még maradt, akkor tehetünk a tetejére is egy kis parmezánt.


És ezzel a konyhai munka érdemi része el is készült. 170-180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és kb 25-30 perc alatt készre sütjük.

A tálaláshoz a díszítő értéke miatt érdemes még tartogatni egy kis szarvasgombát.

Forrás: erdokert .hu


 

HOZZÁVALÓK 

RAVIOLITÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 65 dkg liszt
  • 10 db tojássárgája
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 2 dkg só

SZARVASGOMBA-TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg liszt
  • 6 dl forró tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg só
  • 20 dkg szarvasgomba

FEHÉR KRÉMMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg fehér spárga
  • 10 dkg burgonya, vékony szeletekre vágva
  • 5 dkg póréhagyma
  • 2 dl spárgaalaplé
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 dl tejszín
  • 2 g só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

RAVIOLITÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet fadeszkára halmozzuk, a közepébe lyukat vájunk, ide öntjük a tojásokat és az olívaolajat. Középről kifelé hozzádolgozzuk a lisztet, és homogén, rugalmas állagúra gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 3 órán át.

SZARVASGOMBA-TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:

Nem pirítjuk, csak megizzasztjuk a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk, habverővel, állandó, gyors keveréssel csomómentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd belereszeljük és elkeverjük benne a friss szarvasgombát.

A TÉSZTA TÖLTÉSE:

Megfelelő méretű fa nyújtódeszkát használjunk, a tésztát 1,5 mm vékonyra nyújtsuk. Kb. egy mokkáskanálnyi tölteléket helyezzünk a tészta közepére, amit egy 60 mm átmérőjű kör kiszúróval szúrjunk ki, majd – mintha egy papírkorongot hajtanánk félbe – hajtsuk be a tésztát. (A tészta ragasztásához liszt és víz 1:1 arányú keverékét alkalmazzuk, amivel a tészta széleit vékonyan kenjük be.) A tészta széleit egy villa fogaival zárjuk le.

FEHÉR KRÉMMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Tisztítsuk meg a spárgát egy hámozó segítségével, vágjunk le az aljából fél centimétert, és a tetejéből 4 centimétert, a többi részét karikázzuk fel vékony szeletekre, és tegyük félre. A spárga héját dobjuk 2 dl, forrásban lévő vízbe, majd vegyük is le a tűzről, fedjük le és hagyjuk így kihűlni. Ebbe az alaplébe tegyük fel főni a burgonyát és a póréhagymát, s főzzük, amíg megpuhulnak. Ekkor főzzük bele a szeletelt spárgát, és ha ez is megfőtt, egy botmixer segítségével pürésítsük krémes állagúra. Ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal. Végül jöhet a tejszín, és utána közvetlenül a vaj, amit kis darabokban adagolunk hozzá, és a botmixerrel habosítjuk a mártást.


 

Szarvasgombával vagy azzal ízesített olajjal is készülhet ez a remek leves, ami akkor a legfinomabb, ha a zeller és a szarvasgomba aromáját egy-egy adag ropogós almacsipsz kíséri.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 közepes darab zellergumó felkockázva
  • 4 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só, bors, kakukkfű
  • 1 marék pirított mogyoró durvára törve
  • 2 evőkanál szarvasgombaolaj
  • 6 deka almacsipsz
Recept idők Előkészítési idő: 10 perc Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

Főzd meg a zellert az alaplében, majd vedd le a tűzről és turmixold krémesre a tejszínnel. Ízesítsd sóval, borssal és kakukkfűvel, majd egy kevés szarvasgombaolajjal, mogyoróval és almacsipsszel tálald. 

Forrás: https://divany.hu/


 

Hozzávalók: 60 dkg krumpli

                             kb. 20 dkg liszt

                             diónyi zsír

                              csipet só

                              1 tojás

                              kevés olívaolaj

                              4 marék spenót

                              bors

                              1 dl tejszín

                              3 dkg parmezán

                              szarvasgomba olaj

                              szeletelt szarvagomba

Elkészítése

  1. A krumplit megfőzöm. Még melegen áttöröm, a zsírral , a tojással, a liszttel és kevés sóval tésztává gyúrom.
  2. Apró nudlikat szaggatok, gnocchi mintázón meghengergetem. Forró vízben kifőzöm.
  3. Kevés olajon megfonnyasztom a  megpucolt spenótot. Sózom, borsozom és felöntöm tejszínnel. Kissé beforralom.
  4. A kifőtt gnocchit leszűröm,  a spenótos mártáshoz adom.
  5. Parmezánforgáccsal, szarvasgomba szeletekkel megszórva, szarvasgomba olajjal kissé meglocsolva tálalom.

Forrás: https://tetovainyenc.cafeblog.hu/


 

Hozzávalók - 2 főnek
170 g durum tésztaliszt
2 M-es tojás
1 gerezd fokhagyma
100 g mascarpone
2-3 teáskanál szarvasgombás paté, vagy szarvasgombás"kaviár"
parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet - vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki közepesen vékonyra, majd vágd fel kb. 4x4 centis négyzetekre. Az egyik saroktól kezdve egy vastagabb fakanál, vagy fa rúd segítségével tekerd fel. Formázd így az összes tésztát, majd sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki.
Közben egy serpenyőben melegítsd át a mascarponét, add hozzá a szarvasgombás patét és a kifőtt tésztát.
Tányérokba szedve, parmenzánnal megszórva tálald.


Forrás: https://varosikonyha.blog.hu/ 

Hozzávalók

(2 adag)
  1. 50 gr kerekszemű rizs
  2. 1 db cukkini
  3. ízlés szerint olívaolaj
  4. ízlés szerint bazsalikom
  5. ízlés szerint szarvasgomba (vagy pl. szarvasgombás szeletek, vagy szarvasgombás kaviár beszerezhető itt: https://www.terratuffola.hu/szarvasgombas-termekek)
  6. ízlés szerint tökmag
  7. ízlés szerint fokhagyma
  8. ízlés szerint 
  9. 3 szeletke szarvasgomba

Elkészítés

  1. A bazsalikomot, átdarált tökmagot, fokhagymát, sót és az olívaolajat összekeverem és a hasábokra szeletelt cukkinit bekenegetem. Nem kötelező, de előző este a rizzsel betakargattam a szarvasgombát.

    Szarvasgomba rizotto Cukkinihasábbal recept lépés 1 fotoSzarvasgomba rizotto Cukkinihasábbal recept lépés 1 fotoSzarvasgomba rizotto Cukkinihasábbal recept lépés 1 foto
  2. A rizst dupla mennyiségű vízzel felöntöm, belerakom a vékony szelet szarvasgombát és 2 kk bazsalikomos egyveleget. Amíg a rizs megfő a cukkinihasábokat 200 C fokos sütőben készre sütöm.

    Szarvasgomba rizotto Cukkinihasábbal recept lépés 2 fotoSzarvasgomba rizotto Cukkinihasábbal recept lépés 2 foto
Közzétette:
cserikata
2016.11.14 15:02

 

Szarvasgombás Ravioli elkészítése

 

1. Felteszünk forrni vizet a raviolihoz. Amíg felforr a víz, elkészítjük a paradicsomszószt. A hámozott paradicsomot botturmixal pépesítjük, de nem teljesen simára, hagyjuk egy kicsit darabosra.

2016.11.14 13:53

 

 

Szarvasgombás Gnocchi elkészítése

 

1. A héjában főtt vagy sült burgonyát megtörjük, adunk hozzá annyi lisztet hogy gyúrható legyen és ne legyen ragacsos. Ízlés szerint adhatunk hozzá tojást, reszelt parmezánt, szerecsendiót. Lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk és 2 cm-es csíkokra vágjuk, henger alakúra sodorjuk és felvágjuk 2 cm-es darabokra.