Szarvasgomba hírek

Mely kutyafajták a legjobb szarvasgombászok? Hogy lehet ebből megélni?

2020.09.09 14:17
Mely kutyafajták a legjobb szarvasgombászok? Hogy lehet ebből megélni?

Sokan úgy vélik, a szarvasgomba keresés afféle úri mulatság, pedig közepesen megterhelő anyagi ráfordítást követően egész hamar visszahozza a befektetést.

Az előkelő és különleges ínyencséget nem csak kutyák, de malacok segítségével is kutatják az erdőkben, ám az ebek sokkal kedveltebb szarvasgomba-vadászok. Ennek oka, hogy a disznók maguk is szeretik ezt a gombafajtát, így igen nehéz a megtalált darabokat megszerezni tőlük, ráadásul a kiemelésnél nem is olyan óvatosak, mint az ebek.

Hogyan lehet pénzt keresni a triflázással?

Mint a legtöbb vállalkozás, először ez a tevékenység is befektetést igényel, méghozzá nem is csekély összeget. Hazánkban több egyesület is foglalkozik kutyák és gazdák gombászképzésével: ha ez a cél lebeg a szemed előtt, többek között a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületéhez és az Első Magyar Szarvasgombász Egyesülethez fordulhatsz.

Attól függően, hogy milyen mélységben szeretnéd kiművelni kutyádat és saját magadat, egy általános gombásztréning 45-65 ezer forintért vehető igénybe. Engedelmességi képzéssel kiegészítve ez az összeg akár 120 ezer forintra is rúghat.

Természetesen választhatod az egyszerűbb, de drágább megoldást, és vásárolhatsz képzett gombászebet, de az ő áruk általában 5-600 ezer forintról indul.

Ha már megvannak az alapok, azaz te és a kutya is jól informáltak vagytok a szarvasgomba-vadászat rejtelmeivel kapcsolatban, meg kell találnotok a tökéletes helyszínt is. A keresés megkezdésének előfeltétele az adott erdő vagy egyéb természeti terület tulajdonosának, esetleg az erdőgazdálkodónak az engedélye.

Emellett az értékes zsákmány után adózni is szükséges, ennek módja attól függ, hogy magánszemélyként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként űzöd ezt a tevékenységet.

Most jöjjön a vidám rész: 10 dkg gomba, melyet egy ügyes kutya akár 1-2 óra alatt is összeszed, nagyjából 10 ezer forintot ér. Teljes állásban tehát csak akkor érdemes ezzel foglalkoznod, ha kiképzést vagy termesztést is vállalsz. Mellékkereseti forrásként – és nem utolsó sorban üdítő, egészséges szabadidős tevékenységként – azonban kiváló lehetőség.

Lagotto RomagnoloLagotto Romagnolo

Milyen az ideális triflakutya és mit kell tudnia pontosan?

Szinte minden, kiképzéssel is foglalkozó szarvasgombász azt feleli erre a kérdésre, hogy a kutya képességei döntik el, mennyire lesz sikeres triflász. Természetesen létezik kifejezetten erre a célra tenyésztett fajta, de gyakorlatilag mindenféle eb képes lehet elsajátítani a gombászás művészetét.

A tanfolyamon először az alapszintű engedelmességi feladatokra idomítják az ebeket, majd következik a szarvasgombával kapcsolatos modul. Néhány hét alatt kedvenced megtanulja, hogyan keressen meg eldobott szarvasgombát, majd azt is, hogyan emelje ki azt a földből sérülésmentesen.

A  legtehetségesebb triflásznak tartott kutya a Lagotto Romagnolo. Ez a bodros szőrű, olasz vízi vadászkutya kiváló szimatának és örökös keresőkedvének köszönheti karrierváltását. Természetesen nem csak közülük kerülhetnek ki ügyes felderítők. A szakértők a labrador és a golden retrievert, a springer spánielt, a beagle-t, az uszkárt, a német juhászt és általában a keresőkutyákat ajánlják erre a nemes célra.

forrás: azenkutyam.hu