Szarvasgomba hírek

Szarvasgombász kutya

2016.11.14 13:32

 

Egyre többen keresik a szarvasgombát, amelynek egyes ritka fajának kilójáért több százezer forintot is adnak.

 

Az egyik legjobb szarvasgombatermő vidék Magyarországon az Ormánságban van, Sellye közelében, a horvát határtól nem messze.

A Dráva folyó közelében fekvő erdők gazdagok az ínyenceknek való különlegességben – mondta el Molnár Tamás, a Mecsekerdő Zrt. erdészeti igazgatója a MR1-Kossuth Rádiónak.

A szarvasgombák fontos tulajdonsága, hogy gömbölyded termőtestük a talajban marad, nem jön a föld felszínére. A kettévágott szarvasgomba belseje márványozott rajzolatot mutat. Spóráik világos színűek, sárgásak, sárgásbarnák, sohasem sötétek, mint a pöfetegé. A legjobb, legértékesebb ehető gomba, a nyári szarvasgomba napfényes, meleg talajú erdőkben a fák alatt, nyáron és ősszel terem.

Gyűjtésekor az állatok kaparása, túrása nyomán kereshető. Az igazi szarvasgombagyűjtők kizárólag kutyával indulnak neki az erdőnek. A speciálisan kiképzett ebek jelzik, ha megérzik a szarvasgomba illatát. Az igazi gombász ezután a lehető legkíméletesebb módon szedi ki zsákmányát a föld alól, majd visszatakarja az utána maradó kis gödröt. Molnár Tamás szerint ezzel a gyűjtő nem okoz különösebb kárt. Franciaországban betanított kutyák mellett házisertéssel is keresik.