Szarvasgomba hírek

Szarvasgomba és Bor

2016.11.14 10:54

 

Dr. Dula Bence (borász, kertészmérnök, talajtani szakmérnök) érdekes és dinamikus előadását halgathattuk végig.

 

Az I. Közép-Európai Szarvasgombász Konferencia második napján, 2005 szeptemberében, a szarvasgomba típusokhoz illeszthető borokról.

 

Egy kis ízelítő az egykori egri hegybíró előadásából:

 

Nyári szarvasgomba - Tuber aestivum / Tuber uncinatum

Késoi szüretelésű Furmint, Hárslevelű lehetőleg tokajiak. Nem szükséges a botrytiszes jelleg, de a bor érettsége már avar illatot és tölgy fanyarságot, némi keserűséget tartalmazzon. Elképzelhető az érett zöldségek, elsősorban kukorica illatát is reflexszerűen tartalmazó borok pld. késői szüretelésű, de száraz Szürkebarát

Téli szarvasgomba - Tuber brumale
Késői szüretelésű félédes fűszeres Tramini, Debrői Hárslevelű, de igen kellemes hatást mutathat megfelelő étel háttérrel az enyhén barrique Merlot, de egy szép Szent Márton napi Kékoportó is.

Nagy spórás szarvasgomba - Tuber macrosporum
Intenzív illattal bíró határozott savkarakterrel rendelkező nagytestű (semmiképpen sem reduktív) Kéknyelű, Juhfark, Cirfandli. Megfelelő étel (bárány, vadkacsa) esetében siller borok Kékfrankosból és Kadarkából.

"Ásvány illatú" (Kátrányszagú) szarvasgomba - Tuber mesentericum
A különleges ízhatás miatt fogoly, gyöngytyúk, szalonka ételek, enyhén barique fehér borok Furmint, Olaszrizling és erős barique jellegű vörös borok Cabernet sauvignon.

Vörös álszarvasgomba - Melanogaster variegatus
Gyümölcsös jellegu nagytestű vörösborok, Egri vagy Villányi Kadarka, Szekszárdi Kékfrankos. A gomba jelzésértékűen megjelenhet sorbetben, vagy gyümölcsfagylaltok társaságában is. Kellemes hozzá egy üde rose pezsgő is.

Vöröshúsú, márványos szarvasgomba - Tuber magnatum Pico
Igen karakteres, fűszeres vörösborok, Egri Kisburgundi (Pinot noir), Villányi Kékoportó, Szekszárdi Fűszeres Kadarka. Kellemes hozzá egy félédes Tokaji Sárga Muskotály, vagy egy édes Balatonfelvidéki Fűszeres Tramini.

Magyar fehér szarvasgomba - Choiromyces meandiformis
Intenzív illatanyagokkal rendelkező, késői szüretelésű fehérborok illenek a gombához, pl. Mátraaljai Muskotály, Domoszlói Tramini, Debrői Hárslevelű. A vörösborok közül, a Szekszárdi Merlot vagy a Ménesi Kadarka illene hozzá.

Homoki fehér szarvasgomba - Terfesia terfesoides
A szerelem illatának a borban is meg kell jelenni. Tokaji Aszú (lehetőleg 5 vagy 6 puttonyos), késői szüretelésű, kellően töppedt Badacsonyi Szürkebarát, vagy egy igazán ritkaság számba menő Egri Vörös Aszú fokozhatja a gomba édeskés, animális ízvilágát.

vagoemt.hu