Szarvasgomba hírek

Szarvasgomba termesztése

2016.11.14 13:39

 

A szarvasgombák magyarországi termesztésének termőhelyi feltételei

 

A tapasztalatok szerint a Tuberek -14°C-t is kibírnak, ha az nem tartós. A hótakaró pedig enyhíti a talaj átfagyását, éppen csak a gomba keresését nehezíti meg. Tudni kell ugyanis, hogy a Tuber melanosporum érési ideje november végétől március elejéig, míg a Tuber uncinatumé szeptember közepétől november végéig tart. a Tuber melanosporum keresését tehát nálunk megnehezítheti az esetleges hótakaró.

 


A talaj

A szarvasgombák mindegyik faja meszes, humuszos talajt kíván. A termőréteg vastagság kevésbé fontos szempont, hiszen a gomba a talaj felsõ, 15-20 cm mély rétegében terem. Fontos viszont a laza, levegõs talajszerkezet, emellett a jó víztartó képesség és a megfelelõ tápanyag ellátottság.
A termesztés elõtt mindenképpen meg kell vizsgáltatni a kiszemelt terület talaját, ellenõrizni a mész, a humusz, a makroelem tartalmat, valamint a C/N arányt.


A gazdanövény

A T. melanosporum - périgordi és a T. uncinatum - burgundiai szarvasgomba termesztése az alábbi fafajok, mint gazdanövények ültetvényében eredményes:

molyhos tölgy (Quercus pubescens)
kocsányos tölgy (Quercus robur)
cser (Quercus cerris)
mogyoró (Corylus avellana)
törökmogyoró (Corylus colurna)
nagylevelû hárs (Tilia plathyphyllos)
gyertyán (Carpinus betulus)
fekete fenyõ (Pinus nigra)
atlasz cédrus (Cedrus atlantica)
A felsorolt fajok többsége nálunk is õshonos, és mindegyik termeszthetõ Magyarországon.


A terület kiválasztása

A legjobb, ha olyan területet választunk ki, amely megfelel a fenti követelményeknek és a jelenlegi hasznosítási módja:
parlagon álló, vagy mûvelt mezõgazdasági terület;
felhagyott szõlõ vagy gyümölcsös;

A szarvasgomba termesztés tehát nagyban hozzájárulhat az alternatív földhasználat módszereinek gazdagításához is.
Tekintettel kell lenni a terület kitettségére is. A T. melanosporum keleti, déli vagy nyugati kitettségben termeszthetõ, míg a T. uncinatum számára a kitettség közömbös, mély völgyben is lehetséges a termesztése. A terület nagysága nincs korlátozva, megfelelõek az egymástól távol eső, felaprózódott birtokrészek is, tulajdonképpen a beruházó teherbíróképességétõl függ, hogy egyszerre mekkora területet ültet be. Az öntözési lehetõséget azonban biztosítani kell!

agraroldal.hu