Szarvasgomba hírek

Dokumentumfilm az olasz szarvasgomba vadászat tradíciójáról

Bodnár Zsolt
2022.01.14 12:37
Dokumentumfilm az olasz szarvasgomba vadászat tradíciójáról

A Truffle Hunters az egyik legformabontóbb dokumentumfilm a közelmúltból. Persze ez már a készítők miatt egyértelmű kell, hogy legyen: a film rendezői az elsősorban fotóművészként ismert Michael Dweck és operatőr alkotótársa, Gregory Kershaw, producere pedig az elmúlt években felkapottá vált olasz filmes, Luca Guadagnino (Szólíts a neveden, Vakító napfényben). 

The Truffle Hunters

Carlo és BirbaFotó: Sony Pictures Classics

 

Dweck és Kershaw Olaszország Piemont régiójában nyaralt, amikor rátalált Alba kisvárosára, az isztriai szarvasgomba egyik őshazájára. A hihetetlen pénzbeli és szellemi értéket képviselő szarvasgomba felkutatása generációkra visszanyúló titkokon alapul – a film egyik központi alakja, a forgatás idején 84 éves Carlo Gonella kész a sírba vinni a lelőhely koordinátáit, nehogy a nagy éttermekkel kereskedő külföldi haszonlesőké legyen a környék. Carlónak éppen ezért az a legnagyobb gondja az életében, hogy halála után megfelelő gazdát találjon kutyájának, a legtehetségesebb gombavadásznak tartott Birbának.

Üzletkötés a sikátorbanFotó: Sony Pictures Classics

A festői erdei tájak és az idős szarvasgomba-vadászok puritán, legfeljebb kenyérben és borban gazdag otthonai mellett a film jellemző helyszínei az olasz kisváros sikátorai: az itt, a sötétben köttetett üzleteket bármilyen drogmaffiafilm megirigyelhetné, és a zsebből előkapott termetes gombákat árszabása mindig kliensfüggő („Csak neked adom ennyiért, Paolo, ez alá már nem mehetek!”). Sokat elmond erről a haldokló, mégis elragadó szubkultúráról, hogy a rendezőknek egy évükbe telt, míg elnyerték a helyiek bizalmát, és még egy év kellett ahhoz, hogy kameráikkal elkísérhessék őket a szarvasgomba-lelőhelyekre. Időközben újfajta veszélyek is leselkedni kezdtek a vadászokra: a klímaváltozás miatt lehetővé vált szőlőtermesztés erdőirtásokkal jár, így az isztriai szarvasgomba könnyen kikerülhet a helyi klánok kezéből.