Szarvasgomba hírek

Börtönbe került a szarvasgombász

2019.11.22 16:29
Börtönbe került a szarvasgombász

Amellett, hogy letöltendő börtönbüntetést kapott, kártérítést és bírságot is kell fizetnie annak az illetőnek, aki engedély nélkül végzett gombászása közben elpusztította egy védett növény, az orchidea fajhoz tartozó fehér madársisak egyedeit – tájékoztatta hírportálunkat dr. Varga Árpád megyei főügyész.

Magyarországon 2013-tól a szarvasgombagyűjtők és kutyáik csak vizsgával, az illetékes erdőgazdálkodó írásbeli engedélyével gyűjthetnek – így szól a törvény, amely ennek az ügynek alapjául szolgál.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség kezdeményezésére a Szolnoki Törvényszék polgári perben napokban hozott jogerős ítéletével kötelezte a gombászt, hogy a Magyar Állam javára 110 ezer forint kártérítést fizessen, emellett eltiltotta a védett növények egyedeinek veszélyeztetésétől, illetőleg károsításától. A megyei kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya a jogszabálysértőt természetkárosítás miatt további 82 és félezer forint természetvédelmi bírsággal is sújtotta.

A polgári per előzményeként az alperest, a gombászt, a Szolnoki Járásbíróság környezetkárosítás bűntette, természetkárosítás bűntette és más bűncselekmény miatt 1 év 10 hónapi szabadságvesztésre ítélte. Az illető ugyanis 2016. május 15-én, Szolnok külterületén, egy máig ismeretlen társával, engedély nélkül szarvasgombát gyűjtött.

Az illegális tevékenység alkalmával mintegy 400 négyzetméternyi területen az avart elsöpörték, a talajt kapával mélyen felvágták, miközben az orchidea fajhoz tartozó védett növényt, 11 tő fehér madársisakot letapostak. A védett növényfaj egyedeinek pénzben kifejezett értéke tövenként 10 ezer forint. A növény – a védettsége okán – az állam tulajdonát képezi.

Az elkövető és társa 4,5 kilogramm szarvasgombát gyűjtött össze, de elvinni nem tudták, mert a gyűjtésre engedéllyel rendelkező személy megzavarta őket, és a gombákat a helyszínen hagyták. A gombák értéke 135 ezer forint volt, mely a lopás tárgya volt.

Önmagában a szarvasgomba nem védett minősítésű, de az erdőgazdálkodó engedélye nélküli szedésével lopást valósít meg az elkövető.

A Szolnoki Járásbíróság 2018. február 20-án meghozott jogerős ítéletében környezetkárosítás és természetkárosítás bűntette, valamint lopás vétségének kísérlete miatt, mint visszaesőt, halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlott jelenleg is szabadságvesztés büntetését tölti – tudtuk meg a Szolnoki Törvényszék sajtóosztályától.

A tölgyfa gyökerén élő szarvasgomba és a védett fehér madársisak szimbiózisban élnek, csak együtt képesek létezni. Külön-külön nem képesek önálló életre. Az avar széthúzásával megváltozhat az eddigi kedvező mikroklíma, a fák gyökereinek kiszáradása következhet be. A környezet, melyben a szarvasgombák és a virágzó növények együtt éltek, az „orvgombász” tevékenysége következtében veszélybe került.

Forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/bortonbe-kerult-a-szarvasgombasz-2042478/