Szarvasgomba hírek

Szarvasgomba célú erdőtelepítés

2019.12.13 13:44
Szarvasgomba célú erdőtelepítés

Termeszthető a szarvasgomba? Hogyan? Mennyi bevételt lehet ebből realizálni? Jelenleg pályázat is fut rá! Érdemes belefogni? Ezekről beszélgettünk a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnökével, Ulrich Józseffel, az első erre a célra telepített erdőben.

Képtalálat a következőre: „truffle forest”Mit kell tudni az erdészeti szarvasgomba-termesztésről? Milyen előnyökkel jár ez a módszer?

A modern kori szarvasgomba-termesztés közel 20 éve indult el Magyarországon. Az egyik első technológia az úgynevezett erdészeti módszer volt, mely keretében erdőt telepítenek és azt erdészeti módszerekkel kezelik. A sajátossága abban rejlik, hogy az erdészeti szaporítóanyagot (makkot) szarvasgomba oltóanyaggal kezelik és úgy vetik el. Ennek eredményeképpen a szarvasgomba helyben, a csírázó makkból kibújó gyökérre telepszik rá, azt mikorrhizálja. Az évek során a növekvő csemete gyökérzetét és az erdő talaját teljesen átszövi, a 7-8. évben pedig megjelennek az első termőtestek. A szarvasgombát megfelelően képzett kutyával keresik, „aki” csak az érett példányokat jelzi. Egy speciális gombakapával emelik ki a talajból a szarvasgombát úgy, hogy minél kevésbé sértsék meg a talajt behálózó gombaszövedéket. Az erdészeti szarvasgomba-termesztés technológiájával az úgynevezett erdei melléktermékből az erdő fő bevételi forrása lesz, hiszen akár évi 1-2 millió forintot is termelhet az erdő évtizedeken keresztül.

A szarvasgomba célú erdőtelepítés most különösen megéri, mivel a vidékfejlesztés program Erdősítés pályázati rendszerén keresztül több mint 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet hektáronként az, aki az erdejét szarvasgombával kezelt oltóanyaggal létesíti.

Tekintsük át a támogatás részleteit!

Az alap erdősítés kivitelére mintegy 900.000 forintot, az ápolásra és a kieső jövedelem pótlására 4 millió forintot kaphatunk, emellett támogatják a kerítésépítést hektáronként 240.000 forinttal, a szarvasgombával oltott csemeték ültetését több mint 1 millió forinttal és a ritka őshonos elegyfajok telepítését mintegy 900.000 forinttal. Ez összesen akár a hétmillió forintos támogatást is elérheti. A szarvasgomba célú erdő telepítésének támogatása egységköltség alapú, vagyis az erdőtelepítés megvalósítása után igényelhető a teljes telepítési támogatás. Nem szükséges támogatási intenzitás számolgatása, számlák gyűjtögetése. Az erdősítés megvalósítása után azonnal benyújtható a kifizetésigénylés.


via: https://agroforum.hu/